Palveluista, tuista ja taloudesta

“Suomi on yksi maailman vauraimpia, tasa-arvoisimpia ja onnellisimpia maita. Onni ei kuitenkaan ole syntynyt itsestään. Siihen on tarvittu tavallisia suomalaisia, joiden mielestä kylän orvoista, mummuista ja imeväisistä piti huolehtia. Ihmisiä, joiden mielestä oli väärin, että korttelin roskalaatikoihin paleltui miehiä hengiltä tai että vähemmistöjä sai vapaasti potkia.” (Katri Merikallio: Erään aktivistin tarina Tarja Halonen)

Viisasta kuntataloutta on huolehtia ihmisten peruspalveluista ja mahdollisesti tarvittavasta lisätuesta niin, että apua on kaikkien ulottuvilla mahdollisimman varhaisessa vaiheessa, helposti. Tämä, jos mikä on järkevää kuntataloutta. Jos ongelmat yksilön tai perheen elämässä ehtivät kasautua ja tulla vaikeiksi, on meillä kohta maksettavana erikoissairaanhoidon tai jopa laitoshoidon maksuja ja jos mitkä, niin ne, ovat erittäin kalliita kaupungille. 

Meidän ihan jokaisen kuntalaisen etu on se, että me pidämme ihan kaikista huolta! Ensinnä siksi, että jokaisen ihmisen elämä on arvokasta ja heti sen jälkeen taloudellista järkeä käyttäen: syrjäytymisen hintalappu vasta onkin suuri.  Lisäksi meidän pienenä kansakuntana on saatava ihan jokaisen lahjat ja kyvyt Huittisten ja Suomen käyttöön. On valtavaa resurssien hukkaamista, jos fiksu lapsi tai nuori jää ilman tarvitsemaansa tukea jonkun elämän vastoinkäymisen tai henkilökohtaisen haasteen mahdollisesti kohdatessa ja annetaan hänen heittää elämänsä hukkaan. 

Minua huolestuttaa sellainen poliittinen keskustelu, jossa korostetaan eräänlaista amerikkalaistyyppisen unelman ihannointia, jossa vahvat pärjäävät ja heikommassa asemassa olevat ihmiset ovat epäonnistuneita ja itse syypäitä omaan heikko-osaisuuteensa. Minun on vaikea ymmärtää, että miten vaikka alakouluikäinen lapsi olisi itse syypää siihen, että hän tarvitsee tukea. Tällöin on kartoitettava perheen kokonaistilannetta, ja annettava täsmällistä apua koko perheelle, eteenpäin auttaen.

YK:n ihmisoikeuksien julistuksen 1. artikla: Kaikki ihmiset syntyvät vapaina ja tasavertaisina arvoltaan ja oikeuksiltaan. Heille on annettu järki ja omatunto, ja heidän on toimittava toisiaan kohtaan veljeyden hengessä.

Yllä olevassa artiklassa mielestäni todetaan kaikki olennainen siitä, miten meidän pitäisi asioita hoitaa. Pidetään huolta Huittisissa siitä, että jokaisella on tasa-arvoinen mahdollisuus hyvään ja menestyksekkääseen elämään täällä. Annetaan jokaiselle hyvät eväät elämään ja pidetään samalla huolta siitä, että rakkaan kaupunkimme talous on terveellä pohjalla.

Idealisti, realisti ja kunnallisvaaliehdokas (SDP) Katja Leino-Murtojärvi, joka on ammatiltaan luokanopettaja ja koulutukseltaan kasvatustieteen maisteri

Kaksi pientä koululaista ylittämässä suojatietä reput selässään